BENNEKOM - De 40e editie van de Vlegeldag zal ongetwijfeld de boeken ingaan als 'stralend', 'druk bezocht' en 'reuzegezellig'. Maar deze typeringen kunnen eigenlijk ook op alle voorgaande Vlegeldag-edities worden 'geplakt'. Het programma staat in grote lijnen al jarenlang vast, maar het is voor de bezoekers allerminst een reden om 'een keertje over te slaan'. Het juist een dag die bij menigeen rood omcirkeld op de agenda staat. En daar zijn de organisatie en al die vrijwilligers die jaarlijks de handen uit de mouwen steken om de 'Bennekomse dag' te laten slagen maar wat blij mee. Een van die vrijwilligers is Frank Tempelman. Hij werd vanmorgen op het grote hoofdpodium voor de Oude Kerk verrast en beloond voor zijn jarenlange inzet voor zowel de Vlegeldag alsook voor Kinderdorp. Het 'vrijwilliger zijn' zit diepgeworteld in zijn dna.

Tempelman was bij de allereerste Vlegeldag al als vrijwilliger van de partij, hij begon als verkeersregelaar, maar inmiddels is hij de marktmeester. "En dat verdient zeker een dergelijke waardering", aldus burgemeester René Verhulst. Vervolgens waren Tempelman, de burgemeester en de heidehoogheden en honderden bezoekers getuige van het defilé in de Dorpsstraat, waar ook al volop kramen stonden. Nadat het defilé aan de bezoekers voorbij getrokken was, werd de Dorpsstraat het domein van 'de kramenbezoekers'. De aangeboden heerlijkheden, maar ook kleding sieraden en boeken vonden vervolgens gretig aftrek.

EEN FEESTJE
De warmte speelde natuurlijk ook een nadrukkelijke hoofdrol. Maar daar liet niemand zich door uit het veld slaan. Een lekker verfrissend drankje op een van de vele terrassen, of 'gewoon' met een flesje water op een schaduwplekje werden de tropische temperaturen 'bestreden'. Ook muzikaal kwamen de Vlegeldag-bezoekers volop aan hun trekken. Tegen het middaguur betraden de Shanty Zangers Ede het grote podium en hun herkenbare 'shanty's' zorgden ervoor, dat er niet alleen meegezongen, maar zeker ook meegedeind werd. 'De Zangers' werden afgelost door zangeres Marlane. Na haar indrukwekkende optreden in 'The Voice Of Holland' in 2019 kon Nederland niet meer om Marlane heen. Eigentijds, doelgericht en met gepaste trots gaat de zangeres, bekend door haar lange blonde lokken, recht op haar doel af. Dat was in Bennekom, waar ze alweer voor de vijfde keer op het podium stond, niet anders. Voor haar optreden nam ze nog even de tijd om terug- en vooruit te blikken. "Het is altijd een feestje om hier te zijn en het weer is praktisch altijd goed. Kijk vandaag weer eens. Dat is toch heerlijk, al die gezellige mensen, die duidelijk zin hebben in een feestje. Ik ben dan ook blij, dat de organisatie mij weer heeft benaderd. Het Nederlandstalige lied is helemaal mijn ding. Natuurlijk ga ik mijn nieuwste liedje 'Dit Is Mijn Leven' ook zingen, het nummer is dit jaar uitgekomen. Het is een persoonlijk levenslied met een volwassen sound." Marlane maakte haar bespiegelingen volledig waar. 'Bennekom' was al snel om, op het Kerkplein gingen de handen al snel de lucht in en werd er ook al gedanst.

MONIQUE SMIT
Ondertussen bruiste ook het Van Slootenplein volop. Daar traden het OBK Evenementen Orkest, de Djembegroep, Dance Studio Bennekom en vanaf 19.15 uur was er het OBK Concert. Ook op het hoofdpodium waren nog fraaie optredens. De grote klapper daar was Monique Smit, die van 20.00 tot 20.45 uur optrad.

Foto en tekst: Dick Martens, Bennekoms Nieuwsblad